Kredittkortets historie

Det hele begynte en høstdag i 1949, da de tre forretningsmennene Frank X. McNamara, Ralph Schneider og Matty Simmons møttes for å spise lunsj sammen i restauranten Major’s Cabin Grill i New York. Etter måltidet ble McNamara tilbake i restauranten for å ta seg av regningen, men til sin store forskrekkelse oppdaget han at han hadde glemt lommeboken på kontoret. Han måtte da ringe til sin kone, som kom ned med penger til ham, og reddet situasjonen.

McNamara fant hele denne episoden så pinlig, at han begynte å tenke ut måter man skulle kunne betale for seg på uten å måtte bringe med seg kontanter. Ideen han kom opp med var at hvis man lagde et system hvor man ved hjelp av et lite kort kunne dokumentere sin kredittverdighet, og via et et sentralt kontor kunne administrere transaksjonene mellom kunde og utsalgsted, og holde oversikt over gjelden til kundene slik at de ikke endt opp i dyp gjeld, ville mye være gjort.

Som sagt så gjort, og da grunntanken var å tilknytte seg en kjede av restauranter i New York, ble verdens første kredittkort presentert i form av et Diners Club kort, og den første transaksjonen ble gjennomført den 8. februar 1950 i den samme restauranten som ideen ble født i. Til stede var selvfølgelig Frank X. McNamara, Ralph Schneider og Matty Simmons. I dag finnes det mange formidlere av kort, som her.