Design ditt eget kredittkort

Hvis man ønsker å skille seg litt ut fra alle andre når man skal betale med kredittkortet sitt, finnes det nå muligheter for å gjøre nettopp det rent visuelt.

Nå kan man nemlig hos flere kredittkortutstedere selv bestemme hvordan man ønsker at kredittkortet sitt skal se ut, og man kan enten velge blant utsteders egne bilder, eller man kan selv laste opp et eget. Å laste opp eget er nok det naturlige valget, da man ellers risikerer å ende opp med et kort identisk med et annet.

Selvfølgelig finnes det visse betingelser for hvilken type bilder man kan benytte, men med litt sunn fornuft burde ikke motivet være noen begrensning. De fleste typer jpeg er akseptert og ideell størrelse er  1050 x 672 pixler. Er bildet større eller mindre skaleres det automatisk.

Kredittkortets historie

Det hele begynte en høstdag i 1949, da de tre forretningsmennene Frank X. McNamara, Ralph Schneider og Matty Simmons møttes for å spise lunsj sammen i restauranten Major’s Cabin Grill i New York. Etter måltidet ble McNamara tilbake i restauranten for å ta seg av regningen, men til sin store forskrekkelse oppdaget han at han hadde glemt lommeboken på kontoret. Han måtte da ringe til sin kone, som kom ned med penger til ham, og reddet situasjonen.

McNamara fant hele denne episoden så pinlig, at han begynte å tenke ut måter man skulle kunne betale for seg på uten å måtte bringe med seg kontanter. Ideen han kom opp med var at hvis man lagde et system hvor man ved hjelp av et lite kort kunne dokumentere sin kredittverdighet, og via et et sentralt kontor kunne administrere transaksjonene mellom kunde og utsalgsted, og holde oversikt over gjelden til kundene slik at de ikke endt opp i dyp gjeld, ville mye være gjort.

Som sagt så gjort, og da grunntanken var å tilknytte seg en kjede av restauranter i New York, ble verdens første kredittkort presentert i form av et Diners Club kort, og den første transaksjonen ble gjennomført den 8. februar 1950 i den samme restauranten som ideen ble født i. Til stede var selvfølgelig Frank X. McNamara, Ralph Schneider og Matty Simmons. I dag finnes det mange formidlere av kort, som her.

Kredittkort uten kredittsjekk, finnes det?

Mange har på ett eller annet tidspunkt dessverre kommet ut i et uføre som gjør at man faller igjennom de ordinære kredittvurderingene som kredittkortselskapene opererer med, med den følge at de ikke får godkjent søknaden sin og blir følgelig avvist.

Dette har enkelte selskaper tatt konsekvensen av, og tilbyr enkelte løsninger for dem uten kredittverdighet. Ulempen er svært så strikte betingelser, høye renter og gebyrer på det kredittkort som tilbys, og ikke overraskende driver selskapene selv inkassovirksomhet ovenfor de kundene som ikke klarer å overholde forpliktelsene sine.

Dette gjør at selskapene tjener dobbelt på lånet, de får inn rentene på lånet og de får inn gebyrene for inkassoen.

Norske kredittkort i utlandet

Å benytte seg av norske kredittkort i utlandet er ikke alltid like smertefritt. Blant annet vanskeliggjøres denne bruken til dels av norsk lovgivning, som sier at man ikke skal kunne spille pengespill hvor det betales for innsatsen med kredittkort, da spill på kreditt er forbudt.

I Norge er ikke dette noe stort problem, men i andre land hvor dette er lovlig, skiller ikke alltid de tekniske løsningene mellom om du kjøper deg en is eller en lottokupong, og kortet kan ikke benyttes. Man kan også oppleve å få kortet avvist i restauranter hvor det er tilknyttet kasinodrift.

En annen ting å ha i bakhodet er hvorvidt kredittkortet er akseptert der du handler. Blant annet kan dette være problematisk i Danmark, hvor det finnes et eget kort, nemlig Dankortet, som også kan inneholde en VISA eller Mastercard-del. Mange forretninger skilter med at de aksepterer VISA/Mastercard, mens det i realiteten viser seg at det kun gjelder Dankortet.

Derfor er det ved den minste tvil viktig å forhøre seg på forhånd om hvorvidt de aksepterer de norske kortene, eller om de har hatt problemer med disse tidligere.

Cashback

Cashback er opprinnelig et amerikansk fenomen, som nå også brer om seg ellers i verden. Prinsippet er like enkelt som det er genialt, og innebærer ganske enkelt at man får penger tilbake for å bruke kredittkortet. Jo mer penger man bruker, jo mer får man etterhvert tilbake. Eksempelvis et bestemt antall prosenter som blir tilgodeskrevet din kredittkonto, eller utbetales i kontanter etter eget ønske.

Ikke alle kortutstedere tilbyr dette systemet ennå, og det er foreløpig også kun enkelte utvalgte butikker som tilbyr det. Derfor bør man undersøke litt på forhånd før man anskaffer seg et slikt kort, både om det har tilbudet, og hvor man kan benytte seg av det.

Andre kredittkort har konsekvent cashback, uavhengig av vare, tjeneste eller sted kortet benyttes til.